WaterWorX project: WOP Ghana

  • Ghana
  • Ghana - Ghana Water Company Limited (GWCL)

WaterWorX Ghana

Ghana Water Company Limited (GWCL) is een nutsbedrijf dat volledig in handen is van de staat en verantwoordelijk is voor de drinkwatervoorziening van alle stedelijke gemeenschappen in Ghana. Dit omvat industrieën, commerciële, overheids- en huishoudelijke klanten. De jaarlijkse productie van GWCL bedraagt meer dan 310 miljoen per jaar en er werken iets meer dan 5.000 mensen. De GWCL heeft de aanzet gegeven tot verschillende operationele verbeteringen van haar prestaties, vaak hoofdzakelijk gebaseerd op intern aangestuurde hervormingen. 

Helaas is de toegang tot veilig en drinkbaar water in stedelijk Ghana nog ver verwijderd van de gewenste situatie waarin iedereen toegang heeft tot water. Momenteel bedraagt de dekking van de watervoorziening in de stedelijke gebieden van het land ongeveer 75%. Dit betekent dat 25% of ongeveer vijf (5) miljoen mensen in de stedelijke gemeenschappen geen toegang hebben tot veilig drinkwater. Om deze dienstverleningskloof te overbruggen, verwelkomt GWCL de peer-to-peer steun van WaterWorX. 

Ondersteund door de Low Income Customer Support Unit, nu een volwaardige afdeling die pleit voor een inclusieve waterdienstverlening waarin speciale aandacht wordt besteed aan het bedienen van de stedelijke armen en kwetsbaren, ondersteunt WaterWorX verschillende initiatieven voor watertoegang en operationele verbetering.

Sinds 2019 heeft WaterWorX al 3.600 aansluitingen in gemeenschappen met lage inkomens gefinancierd, naast netwerkuitbreidingen van 34 km. In de komende 18 maanden zullen 2.100 extra gesubsidieerde aansluitingen door WaterWorX worden gefinancierd. Deze interventies zullen naar verwachting meer dan 75.000 mensen rechtstreeks ten goede komen.

De verbeteringsactiviteiten van GWCL die door WaterWorX worden gesteund, omvatten onder meer:

  • De oprichting van District Metered Areas in verschillende GWCL districten (Adenta, Amasaman en Santeo).
  • De verbetering van de preventieve onderhoudspraktijken van GWCL bij onze hoofdfabrieken door het delen van kennis en de levering van betaalbare diagnose-instrumenten zoals thermische camera's, trillingsmeters, digitale klemmeters en isolatieweerstandstesters.
  • Het gebruik van drones om waterverliezen op te sporen, waterlichamen te monitoren, gedetailleerde orthomosaic- en hoogtekaarten te produceren en onze waardevolle activa te inspecteren.
  • De creatie van een mobiele app om nieuwe dienstverbindingen digitaal vast te leggen in het ArcGIS-platform van GWCL met ondersteuning van WaterWorX-partner Tensing, een toonaangevend consultancybedrijf in geospatiale technologieën.
  • De ontwikkeling van diverse documentaires voor Operations, de afdeling Low Income Support en de Health and Safety Unit.
  • De capaciteitsopbouw van GWCL-personeel door middel van cursussen en trainingen (zoals Excel, gegevensanalyse, het schrijven van voorstellen en hydraulische modellering) en het pleiten voor de oprichting van het Ghana Water Training Institute.
  • Het identificeren van nieuwe projecten voor wateruitbreiding en financieringsmogelijkheden.

Bovendien deelt GWCL, met de steun van VEI en de Europese Unie, nu haar kennis over de dienstverlening aan gemeenschappen met een laag inkomen met Guma Valley Water Company, het nationale waterbedrijf dat verantwoordelijk is voor de watervoorziening in Freetown, Sierra Leone.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Krijn Driessen, Projectmanager in Ghana
krijn.driessen@vei.nl 
 

Krijn Driessen