WaterWorX project: WOP Ghana

  • Ghana
  • Ghana - Ghana Water Company Limited (GWCL)

Toegang tot veilig en drinkbaar water is niet vanzelfsprekend in Ghana. Momenteel is de watervoorziening in de stedelijke gebieden van het land 76%. Dit betekent dat 24% of ongeveer vijf (5) miljoen mensen in de stedelijke gemeenschappen geen toegang hebben tot veilig drinkwater. Door het grotendeels ongecontroleerde tempo en de manier waarop de stedelijke gemeenschappen groeien, is het moeilijk en duur om de voorzieningen uit te breiden naar sommige gebieden van deze gemeenschappen, met name de stadscentra.

Afgezien van de uitdaging van toegang, heeft een andere uitdaging te maken met betaalbaarheid, waarbij klanten geen economische tarieven betalen voor water, wat een negatief effect heeft op het serviceniveau en de winstgevendheid van GWCL.


Het probleem dat door dit WaterWorX-project moet worden aangepakt, is tweeledig.

  • Momenteel is er onvoldoende kennis van en controle over de bulkwaterstromen van de productiezuiveringsinstallaties in Greater Accra naar districten in de regio's Accra West, Accra East en Tema.
  • De uitbreiding van diensten en controle over fysieke en schijnbare verliezen in de wijken volgt niet het tempo van verbeterde beschikbaarheid van water in het distributiesysteem.

Projectdoelen

Het beschikbare water moet gelijkmatig worden verdeeld over de hele bevolking van de Greater Accra Metropolitan Area.

  • Een werkend bulkwaterbeheersysteem en -organisatie voor de Greater Accra Metropolitan Area die op betrouwbare, gelijkmatige en transparante wijze de bulkwaterstromen beheert van de productie- en transmissiesystemen naar alle districten in de regio's Accra West, Accra East en Tema.
  • Uitbreiding van betrouwbare watervoorzieningen tot ten minste 90.000 mensen die in armoede leven in de regio Groot-Accra, met name in de districten Amasaman (Accra West), Adenta (Accra East) en Santor (Tema Region).
  • Het uitrollen van commerciële en distributie procedures in de districten Amasaman (regio Accra West), Adenta (regio Accra Oost) en Santor (regio Tema) om de niveaus van NRW op districtsniveau onder de economische drempel van 20% te brengen en te behouden.
  • Voldoende vertrouwen van internationale financiers om financiering (> 25 miljoen euro) te bevestigen voor uitbreiding van betrouwbare waterdiensten naar nog eens 1.000.000 mensen in alle districten van Accra West, Accra East en Tema.
  • De geleerde lessen zullen GWCL ondersteunen om succesvolle methoden te repliceren in de andere regio's in Ghana.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Krijn Driessen, Resident Project Manager in Ghana
krijn.driessen@vei.nl 
 

Krijn Driessen
RPM VEI