Football for Water, Sanitation and Hygiene - Ghana WASH Window

  • Ghana
  • Ghana - Ghana Water Company Limited (GWCL)
  • Finished 31-08-2019

Project samenvatting

Dit project heeft als doel om de water-, sanitatie- en hygiënesituatie te verbeteren in combinatie met voetbal op 100 scholen in Ghana.

In Ghana maakt slechts 14% van de mensen gebruik van verbeterde sanitaire voorzieningen. Er komt een geïntegreerd levensstijlprogramma door water, sanitatie en hygiëne te koppelen aan voetbal. Er zijn aanwijzingen dat zo'n verband leidt tot een zeer sterke sociale acceptatie. Met dit project wordt de WASH-situatie op 100 scholen in CCMA en KEEA verbeterd voor 40.000 kinderen!


De meeste scholen in Ghana hebben geen verbeterde water- en sanitaire voorzieningen. Evenals slecht onderhoud van faciliteiten heeft geleid tot onaanvaardbare hygiënische omstandigheden. Onder deze omstandigheden worden scholen onveilige plaatsen waar ziekten worden overgedragen, met wederzijds versterkende negatieve effecten voor de kinderen, hun families, de scholen en de algemene ontwikkeling.


In een samenwerking zullen VEI, SHEP, ProNet, WorldCoaches Programma van de KNVB en Merck samenwerken om de water-, sanitatie- en hygiënesituatie te verbeteren op 100 scholen in twee gemeenten in Ghana, namelijk CCMA en KEEA. Deze gemeenten zijn actief betrokken.
Door samen te werken in een samenwerkingsverband kan een geïntegreerd levensstijlprogramma worden gerealiseerd door water, sanitatie en hygiëne te koppelen aan voetbal.

Activiteiten omvatten:

  • WASH infrastructuur implementatie
  • Implementatie voetbalinfrastructuur
  • Capaciteitsontwikkeling voor kennisinstitutionalisatie
  • Lancering en opschaling van een voetbalcompetitie voor de scholen
  • Toezicht houden
  • Duurzaamheid verkrijgen 

Om de duurzaamheid te borgen wordt ingezet op het creëren van lokaal eigenaarschap. Binnen en rond de scholen, en door lokale organisaties. Er wordt gewerkt met een aanpak van continue monitoring en evaluaties zullen inzicht geven in de inspanningen die geleverd moeten worden. Dit omvat monitoring en evaluatie van financiële, institutionele, ecologische, technische en sociale aspecten. 

Project afgerond
Emma Lesterhuis
Regiomanager - Lid Management Team VEI