EU WOP Uganda

  • Uganda
  • Uganda - National Water and Sewerage Corporation (NWSC)

In-country professionaliseringsondersteuning aan South West Umbrella of Water and Sanitation (IN-SWUWS), Oeganda

VEI en NWSC werken samen met het Ministerie van Water en Milieu Oeganda (MWE) aan de ondersteuning van de transitie- en professionaliseringsagenda van Umbrella Authorities in Oeganda in het kader van de lopende WWX WOP.

Onder de EU WOP zullen de National Water and Sewerage Corporation (NWSC) en VEI samenwerken als co-mentoren van de South Western Umbrella of Water and Sanitation (SWUWS). De WOP zal zich richten op het versterken van de capaciteit van SWUWS op het gebied van vermogensbeheer en klantrelaties en facturering.

Als beleidsvormend/regelgevend orgaan voor alle waterbeheerders in het land wil de MWE de operationele prestaties van ±1.000 regelingen verbeteren door:

i) directe ondersteuning van de ontwikkeling van de UA's, en

ii) het faciliteren van een soepele overgang van landelijke/semi-stedelijke regelingen naar NWSC of de regionale UA's.

Bij deze inspanning werkt de MWE, die alle paraplu-autoriteiten in het land vertegenwoordigt, samen met NWSC en VEI om de professionaliseringsagenda van alle paraplu-autoriteiten en in het bijzonder de SWUWS te begeleiden.

De focus van dit project is het vergroten van de MWE- en SWUWS-capaciteit in:

  • Activabeheer (d.w.z. ontwikkeling, exploitatie en onderhoud van activa) - het belangrijkste onderwerp van de lopende WWX - WOP tussen NWSC en VEI (gericht op Kampala)
  • Klantrelaties en facturering, d.w.z. inkomstenverbetering voor een selectie van de (32) -regelingen die momenteel onder SWUWS vallen.

Zowel VEI als NWSC delen een lange staat van dienst in WOP-implementatie als co-mentoren en mentees en in de context van kleinschalige programma's in Oeganda. Dit project combineert de praktische implementatie van toonaangevende praktijken op het gebied van vermogensbeheer (VEI) en facturering (NWSC) in combinatie met een uitgebreide pool van experts in het land (VEI/NWSC).

Voor vragen, neem contact op met Martin Nijsse, Projectmanager in Uganda
martin.nijsse@vei.nl

Martin Nijsse
RPM VEI