Tanzania - Mwanza Urban Water Supply And Sanitation Authority (MWAUWASA)

Mwanza Urban Water Supply and Sanitation Authority (MWAUWASA) werd in juli 1996 opgericht als een semi-autonome uitvoerende instantie van de overheid voor het leveren van adequate, betrouwbare en duurzame drinkwater- en afvalwaterbeheerdiensten in Mwanza City tegen betaalbare en kosteneffectieve prijzen. Het werd volledig autonoom verklaard vanaf januari 1998 en kreeg toestemming om vanaf september 2007 diensten uit te breiden naar Kisesa Township in het Magu-district. De autoriteit is volledig eigendom van de regering van Tanzania.

MWAUWASA is gevestigd in Mwanza City, de hoofdstad van de regio Mwanza. De stad ligt langs de zuidelijke oevers van het Victoriameer in het noordwesten van Tanzania en wordt op unieke wijze geïdentificeerd met veel natuurlijke rotshellingen. Het heeft twee districten (Ilemela en Nyamagana) en is het op een na grootste stedelijke centrum in Tanzania met een geschatte bevolking van meer dan 1 miljoen mensen, waarvan ongeveer 50% is aangesloten op een waternetwerk. De dekking van de riolering is slechts ongeveer 5%. De stad is een belangrijk transportknooppunt, vooral voor het vervoer over water over het Victoriameer naar steden in het noordwestelijke deel van Tanzania, Kenia en Oeganda en heeft goede lucht- en spoorverbindingen naar Dar es Salaam.

Aangezien water leven is en de sleutel tot ontwikkeling en armoedebestrijding, en een basisbehoefte is voor iedereen; rijk of arm zijn, blijft MWAUWASA de plicht om aanzienlijk bij te dragen aan ontwikkeling en armoedebestrijding door de risico's van door water overgedragen ziekten te verminderen door een betere toegang tot kwaliteitsvolle water- en afvalwaterbeheerdiensten.

Andries van Eckeveld
Project Manager