WaterWorX project: WOP Semarang Indonesiƫ

  • Indonesia
  • Indonesia - PDAM Tirta Moedal Kota Semarang

Het Water Operator Partnership onder het WaterWorX-programma tussen PDAM Tirta Moedal Kota Semarang en VEI is in 2019 gestart.

De algemene doelstelling van het partnerschap is om het lokale waterbedrijf en zijn belanghebbenden te ondersteunen bij het doorbreken van de negatieve oorzaak-gevolgketen van inefficiënte operaties en de lage dekkingsgraad, waardoor de inwoners van Semarang worden gedwongen om grondwaterbronnen te gebruiken die het bodemdalingsprobleem (en uiteindelijk de stedelijke overstromingen) vergroten.

De samenwerking richt zich op NRW-reductie, opleiding van personeel en management en ondersteuning van de uitbreiding van diensten naar achtergestelde gebieden. Ook wordt er technische assistentie geboden bij de ontwikkeling van leiderschap, verbetering van de klanttevredenheid en het plannen van watervoorraden op de lange termijn tegen 2050.

De peer-to-peer ondersteuning tussen experts van de Nederlandse waterbedrijven verenigd in VEI en hun collega's van PDAM Semarang is een groot succes. De peer-to-peer-samenwerking vormt de kern van het Water Operator Partnership (WOP) en is in elke activiteit geïntegreerd. Zo werken voor NRW-reductie twee VEI-experts op het gebied van commerciële en fysieke verliezen intensief samen met hun lokale collega's van PDAM Semarang. Dit resulteerde in een volledig geautomatiseerd commercieel dashboard om NRW-activiteiten met betrekking tot commerciële verliezen te analyseren, prioriteren en monitoren. En op het gebied van het verminderen van fysieke verliezen, gaven de Nederlandse experts praktijktraining over actieve lekdetectiestrategieën, zodat PDAM effectiever kan worden in het verminderen van NRW.

Bovendien implementeert het programma een netwerkuitbreidingsprogramma dat ten goede zal komen aan nog eens 2.000 huishoudens die worden voorzien van schoon drinkwater. Er liggen uitdagingen voor PDAM om meer klanten te bereiken en de WOP ondersteunt PDAM om hun diensten en klantgerichtheid te verbeteren. Op deze manier kunnen grootschalige waterinfrastructuurprojecten beter worden gemanaged door PDAM en kunnen ze meer voordeel opleveren voor hun klanten.

Thomas de Jong
RPM VEI

Other projects