Zambia - Nkana Water & Sewerage Company (NWSC)

De watersector in Zambia heeft een grote transformatie ondergaan om deze beter te laten inspelen op de veranderende behoeften en zorgen van de klanten en het grote publiek.

Nkana Water & Sewerage Company (NWSC) werd in 1998 opgericht om water- en rioleringsdiensten te leveren in de stedelijke en voorstedelijke gebieden van Kitwe, Kalulushi en Chambishi en is gezamenlijk eigendom van de gemeenteraad van Kitwe en de gemeenteraad van Kalulushi. Het bedrijf is opgericht onder de Watervoorziening en Sanitaire Wet nr. 28 van 1997. Deze wet geeft mandaat aan lokale autoriteiten om water- en rioleringsdiensten te beheren via hun aangewezen instanties, in dit geval NWSC. Het bedrijf is in juli 2000 van start gegaan. NWSC heeft in de periode 2004-2007 uitbreidingsprogramma's uitgevoerd. Het bedrijf was actief in Chililabombwe, Chingola, Mufulira, Luanshya en Kabwe, buiten de geografische grenzen van zijn oorspronkelijke mandaat.

NWSC keerde in oktober 2007 terug naar de oorspronkelijke operationele voetafdruk. Naast het voorgaande heeft het bedrijf een aantal projecten ondernomen om de watervoorzieningen te herstellen naar de oorspronkelijke ontwerpcapaciteit.

NWSC wil het symbool zijn van uitmuntendheid in de water- en sanitaire industrie. Dit strategisch plan is opgesteld om interne efficiëntie te creëren om de klanten beter van dienst te zijn, en om inkomsten van klanten te innen voor geleverde diensten. De belangrijkste strategie is om de institutionele capaciteiten en operationele capaciteiten te verbeteren om te voldoen aan de verwachtingen van de klant voor duurzame dienstverlening.

Leo Meijer