WaterWorX project: WOP Zambia

 • Zambia
 • Zambia - Southern Water and Sanitation company (SWSC)
 • Zambia - Nkana Water & Sewerage Company (NWSC)

Dit Water Operator Partnership, met twee lokale partners, wordt uitgevoerd in het kader van het WaterWorX-programma in Zambia. De lokale partners Nkana Water and Sewerage Company (Nkana WSC) en Southern Water and Sewerage Company (Southern WSC) leveren water- en rioleringsdiensten aan elk ongeveer 60.000 huishoudens. Hoewel de bedrijven nogal verschillend van opzet zijn en geografisch ver uit elkaar liggen, hebben ze hun krachten gebundeld met VEI in het WaterWorX-project: WOP Zambia.

Dit project bestaat uit 8 afzonderlijke thema's, voor beide waterbedrijven. Elk thema wordt beheerd door een senior persoon van het waterbedrijf. De 8 thema's zijn:

 1. Human resources richt zich op leiderschapsontwikkeling, personeelsopleiding en verbetering van het genderevenwicht om ervoor te zorgen dat de nutsbedrijven beter zijn toegerust om hun mandaat uit te voeren.
 2. Leren van elkaar, het begeleiden van twee andere waterbedrijven en het implementeren van internationale best practices wordt gedaan in het peer-to-peer learning-thema.
 3. Non Revenue Waterreductie is essentieel om de watervoorziening te verbeteren en de inkomstenbasis voor beide waterbedrijven te vergroten.
 4. Het verbeteren van onderhoudspraktijken, het omzetten van data in informatie en het ontwikkelen van investeringsplannen zijn sleutelelementen in het thema Asset Management.
 5. Waterkwaliteit is voor de Zambiaanse nutsbedrijven erg belangrijk. Het voldoen aan de nationale normen en tegelijkertijd het gebruik van chemicaliën is de uitdaging in dit thema.
 6. Verhogen van de toegang tot water en sanitaire voorzieningen van de armen in de stad, gemeenschapshygiënetraining en het beïnvloeden van stadsplanning vormen dit thema
 7. Klantprocessen zijn niet optimaal en niet al het gefactureerde water wordt geïnd. VEI helpt de twee nutsbedrijven om dit te verbeteren.
 8. Beide lokale waterbedrijven draaien momenteel met verlies. We verwachten dat door de interventies in het project en het verbeteren van de financiële processen de nutsbedrijven een overschot kunnen rapporteren aan het einde van de projectperiode van 4 jaar.

Dit WaterWorX-project wordt eind 2021 afgerond. We bereiden ons voor op de voortzetting van het project in 2022.

Voor meer informatie over de Zambiaanse watersector: http://www.nwasco.org.zm/

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Leo Meijer, Resident Project Manager in Zambia
Leo.meijer@vei.nl 

Leo Meijer

Other projects