Bangladesh - Dhaka WASA (DWASA)

Dhaka WASA (Water Supply & Sewerage System) werd in 1963 opgericht als een organisatie, onder de Oost-Pakistaanse verordening XIX. In het jaar 1990 werd de dienst Water, Drainage & Sanitatie van de stad Narayangonj overgedragen aan DWASA.

Gebaseerd op de enorme geografische expansie en bevolkingsgroei in de afgelopen twee decennia, zijn de activiteiten van DWASA gereorganiseerd door de Dhaka WASA Act, 1996 en volgens deze wet opereert DWASA als een servicegerichte commerciële organisatie. Nu is de jurisdictie van Dhaka WASA meer dan 360 Sq. km en de bevolking is ongeveer 12,5 miljoen. Momenteel is het servicegebied van DWASA uitgebreid naar Mirpur en Uttara in het noorden en naar Narayanganj in het zuiden.

Voor een betere werking, onderhoud en klantenservice is het totale servicegebied van DWASA verdeeld in 11 geografische zones, waarvan 10 in Dhaka City en 1 in Narayanganj. Er is een kantoor voor elke zone en dit kantoor voert de verantwoordelijkheden uit van zowel de engineeringoperatie als de inkomstenactiviteiten. Momenteel vinden grote infrastructurele werken plaats om de verschuiving van grondwater naar oppervlaktewater als waterbron te versnellen. Ter vervanging van het oude netwerk worden in totaal 145 DMA's gebouwd (zie kaart), gefinancierd door de Asian Development Bank.