WaterWorX project: WOP Philippines (PEWUP)

  • Philippines
  • Filipijnen - Bogo Water District (BWD)
  • Philippines - Balamban Water District (BWD)
  • Filipijnen - Carcar Water District (CWD)
  • Philippines - Dalaguete Water District (DWD)
  • Filipijnen - Bayawan Water District (BAWAD)
  • Filipijnen - Toledo City Water District (TCWD)
  • Philippines - Ayungon Water District (AyWD)

PEWUP (Performance Enhancement Water Utilities in the Philippines) is een van de 19 Water Operator Partnerships (WOP's) van fase 2 van het WaterWorX-programma. WaterWorX is het gezamenlijke initiatief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Nederland en alle 10 waterbedrijven in Nederland om tegen 2030 wereldwijd 10 miljoen arme mensen toegang te geven tot drinkwater en sanitaire voorzieningen.

In fase 1 waren de projectpartners: Bogo Water District, Carcar Water District en Toledo City Water District op het eiland Cebu en Bayawan Water District op het eiland Negros.

In fase 2 zijn de projectpartners: Ayungon Water District, Balamban Water District, Bayawan Water District, Carcar Water District, Dalaguete Water District en Toledo City Water District. Vanaf 2023 zal Metro Cebu Water District ook een van de projectpartners worden.

Fase 1 van het project richtte zich op de zogenaamde waterdistricten. De focus in fase 1 lag op "getting the basics right" door middel van capaciteitsopbouw van de 4 waterdistricten, het aansluiten van ongeveer 50.000 arme mensen op een veilig beheerde watervoorziening en kleine investeringen om de bedrijfsvoering te verbeteren. De capaciteitsopbouw wordt gedaan door Nederlandse medewerkers van waterbedrijven te koppelen aan hun collega's in de Filippijnse nutsbedrijven. Het project heeft in 2020 ook materiaal geleverd om de partners te helpen bij het verlichten van de gevolgen van de COVID-19 pandemie. 

De capaciteitsopbouw werd gedaan over verschillende onderwerpen: Leiderschap, Persoonlijke ontwikkeling, Business planning, Veiligheid en Crisis management, Management Informatie Systemen, Asset Management, GIS, Hydraulische modellering, Onderhoud (software), Non-revenue Water reductie, Waterbron ontwikkeling, Bronboring en onderhoud, Waterbehandeling, Project Management, Klanten enquêtes (mWater app), Energie besparing en audits. 

Met projectpartner PAWD is een benchmarking pilot uitgevoerd en zijn webinars en online masterclasses voor alle 534 waterdistricten gehouden. 

Het hoofddoel van fase 2 is de verbetering van de bestuurlijke, operationele en financiële prestaties van de projectpartners door hen technische bijstand te verlenen met betrekking tot de geselecteerde werkprocessen. Het doel is om het volwassenheidsniveau van de geselecteerde werkprocessen te verhogen.  

De tweede doelstelling van het project is de bijdrage aan de SDG6-doelstellingen, door toegang tot veilig beheerd water te geven aan 137.500 mensen direct en 27.488 mensen door indirecte TB-gerelateerde autonome groei. 

De nationale faciliterende omgeving is de derde pijler van het project, met 5 gerichte activiteiten: 

  1. In samenwerking met de strategische partners PAWD, LWUA en NEDA zal het project een nationale benchmark opzetten om jaarlijks de resultaten van de Filippijnse watersector te beoordelen.  
  2. De webinars en online masterclasses die in 2020 zijn gestart voor alleen waterdistricten, worden voortgezet voor de hele watersector en krijgen de naam VEI-academy Philippines. Het doel is om ten minste 15 webinars en masterclasses per jaar te organiseren over verschillende onderwerpen. 
  3. De verbetering van de watersector is een van de doelstellingen van de nationale benchmark die als onderdeel van het project zal worden uitgevoerd. 
  4. Er zal een nationale evaluatie van de behoeften inzake capaciteitsontwikkeling worden uitgevoerd. Met deze informatie zal PEWUP de onderwerpen van de webinars en masterclasses afstemmen op de behoeften van de sector. 
  5. Er zal een nationale NRW-aanpak worden ontwikkeld. Trainingen over deze aanpak zullen worden gegeven via de VEI-academie Filippijnen. 

Door te bewijzen dat kleine waterdistricten op een operationele en financieel duurzame manier kunnen werken, kunnen argumenten voor verandering worden aangevoerd. Het zal een sterke stem zijn als het van meer dan één waterdistrict komt!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Carl Kamstra, Resident Project Manager in de Filipijnen
carl.kamstra@vei.nl

Carl Kamstra

Other projects