Inhuldiging van de San-Jose Bugay waterzuiveringsinstallatie in Bayawan, Filippijnen

09-05-2021

De inhuldiging van de San Jose-Bugay waterbehandelingsfaciliteit vond vorige maand, 15 april 2021, plaats in Barangay Bugay, Bayawan City. De activiteit werd geleid door vertegenwoordigers van Bayawan Water District (BAWAD) onder leiding van BAWAD-voorzitter Engr. Preciosa Maturan en GM Alma Abrasaldo, VEI Project Manager Carl Kamstra, vertegenwoordigers van de stadsregering van Bayawan, vertegenwoordigers van de gemeenteraad van Barangay en de lokale bevolking van Barangays San Jose en Bugay.

Ter herinnering aan 25 oktober 2020: Typhoon Quinta bracht in één dag meer dan 200 mm regen naar Bayawan en veroorzaakte plotselinge overstromingen. In het bijzonder steeg het water uit de Lower Uwakan-rivier met 8 meter van de bodem naar het maaiveld waar de waterbronfaciliteit van Bayawan Water District (BAWAD) staat. 1,5 meter hoog overstromingswater steeg van het maaiveld van de faciliteit tot aan de filtertanks, reservoirs, paneelborden of elektriciteit inclusief de bedieningselementen.

Het watervoorzieningssysteem San Jose-Bugay dat een behandelingsinstallatie omvat, is een Water for Life-project dat in juli 2020 werd voltooid via een Water Operator Partnership tussen VEI en BAWAD, en drie andere waterdistricten op de eilanden Cebu en Negros onder de Performance Enhancement Water Utilities Philippines (PEWUP) Project.

Sinds de aanval van Typhoon Quinta moest BAWAD de faciliteit rehabiliteren, zodat de watervoorziening naar de twee afgelegen barangays kan worden hervat. De faciliteit gebruikte al zonne-energie om te draaien als onderdeel van haar veerkrachtstrategie. De huidige situatie vereist echter dat de faciliteit bestand is tegen overstromingen en een goede waterkwaliteit behoudt met een verbeterde behandelingsfaciliteit.

BAWAD ontwierp een veerkrachtige faciliteit, die de zonnepanelen tot 6 meter boven het maaiveld bracht. De beschadigde omvormers voor zonne-energie zijn vervangen, zodat de zonne-energie weer kan draaien. Tijdens de overstroming bevond het zich op 2,5 meter boven de grond. Er is ook een standby-generator. Evenzo waren de bedieningspanelen ook verhoogd tot ongeveer 4 meter boven de grond. Dit zorgt ervoor dat deze niet onder water komen te staan ​​als er zich ooit weer een overstroming voordoet. Er werd ook een verbeterde behandelingsinstallatie gebouwd met een betonzuiveraar om de waterkwaliteit van het systeem te behouden.

Om duurzaamheid te promoten, met name voor de Uwakan-rivier, is het planten van bomen een van de geïdentificeerde activiteiten. Dit zal het afstromend water helpen verminderen, aangezien het landoppervlak voornamelijk wordt gebruikt voor de landbouw van suikerriet. Evenzo hebben de lokale leiders van San Jose en Bugay hun toewijding uitgesproken door de Sustainability Commitment te ondertekenen. De Barangay-kapiteins die hun respectieve lokale kiezers vertegenwoordigen, ondersteunen de bescherming van het San Jose-Bugay-watersysteem samen met de bron, de Uwakan-rivier.

Het doorknippen van een lint onderstreepte de inhuldiging van de veerkrachtige waterbehandelingsfaciliteit van San Jose-Bugay. Van links naar rechts: BAWAD GM Alma Abrasaldo, BAWAD-voorzitter Engr Preciosa Maturan, VEI Project Manager Carl Kamstra, Bayawan gemeenteraadslid Rolando Abrasaldo en Bugay Barangay Captain Romeo Emvile Jr.