Willem Bootsma – Teammanager Omgevingsmanagement bij Vitens

Willem Bootsma - Vitens: "Ik zie het als een maatschappelijke verantwoordelijkheid om onze kennis te delen met mensen die leven onder totaal andere omstandigheden.”

Ik ben meerdere keren voor VEI op missie geweest in Egypte, Kenia en Vietnam. Mijn eerste missie was in 2009 naar Caïro in Egypte, waar ik een training assetmanagement verzorgde. Daarna ben ik vanaf 2012 betrokken geweest bij het Benchmark project in Kenia op het gebied van Non Revenue Water. Vervolgens heb ik via het WaterWorX-programma een analyse gedaan voor de drinkwaterbedrijven in Nakuru County in Kenia. Vanaf 2019 was ik betrokken bij het Water for Life project in de Mekong Delta in Vietnam, waar ik werkzaam was als expat in strategisch omgevingsmanagement. Voor het toepassen van strategisch omgevingsmanagement in een ander land en een andere cultuur, is het in eerste instantie ontzettend belangrijk om te begrijpen hoe het systeem in Vietnam werkt. We nemen vaak de Westerse manier van werken als uitgangspunt, maar het is belangrijk te beseffen dat het in Vietnam nou eenmaal anders werkt. Met deze kennis én met de drinkwaterbedrijven kijken we hoe we doelen kunnen bereiken om verder te komen. Hierbij is het ook belangrijk beweeglijk te zijn. Je vertrekt natuurlijk met een opdracht en een plan op missie, maar soms lopen dingen ter plekke anders of verandert de vraag. Het belangrijkste is dat je niet probeert de Westerse manier van denken op te leggen, maar je juist inleeft in de andere cultuur en nadenkt over oplossingen die passen binnen het systeem. De samenwerking met medewerkers in Vietnam is heel goed. Zij zijn erg gastvrij en beleefd. Ook willen ze hun kennis en inzichten met je delen, waardoor we door onze kennis en expertise te bundelen, samen tot een goede aanpak komen om doelen te realiseren.”

“Voor mij is een project geslaagd als ik merk dat medewerkers van het lokale waterbedrijf enthousiast zijn en er een verandering tot stand is gebracht. Ik vind een missie in het buitenland elke keer echt weer een challenge en een avontuur. Je wordt met jezelf geconfronteerd en relativeert enorm. In Nederland hebben we het ontzettend goed en zijn we bezig de drinkwatervoorziening bijvoorbeeld van een niveau van 99,4% naar 99,5% te brengen. In bijvoorbeeld Kenia is de impact die je maakt veel groter en zichtbaarder. Ik zie het ook als een maatschappelijke verantwoordelijkheid die je hebt vanuit de Westerse wereld om iets terug te doen en kennis te delen met mensen die leven in totaal andere omstandigheden. Ik vind dat het voor iedereen heel waardevol is om eens een missie te gaan in het buitenland. Je kan daar echt een bijdrage leveren.”