Roy van der Knaap - Cooperation Coordinator bij Evides Waterbedrijf

Roy van der Knaap - Evides Waterbedrijf: "Werken in andere culturen met andere omgangsvormen verrijkt je en kan ik iedereen aanraden."

Begin 2022 ben ik voor VEI op (korte) missie geweest naar Kampala, Uganda, op verzoek van Project Manager Martin Nijsse. Martin had ondersteuning nodig voor het WaterWorX project: WOP met National Water Uganda.

De werkzaamheden

Mijn opdracht was om de NRW aanpak voor Kampala te formuleren: 1. Wat wordt de aanpak? 2. Op welke zones gaan we ons op richten? 3. Wat is de nodige voorbereiding? 4. Wat zijn de nodige investeringen die geformuleerd moeten worden in de DRIVE aanvraag. We hebben het schematisch primair netwerk laten tekenen en in een workshop gevalideerd met een team van Kampala Water. Ook hebben we historische lekkages in het netwerk in kaart gebracht m.b.v. MapKit. Met behulp van deze en andere data worden deelgebieden in het netwerk aangewezen die het meest geschikt zijn om NRW interventies te doen omdat daar de impact het grootst zal zijn. En dus motiverend zullen zijn om op door te pakken. Samen met Kampala Water is er ook gekeken naar het gebrek aan werkende volumemetingen op primair niveau: na de waterzuiveringen zijn er geen metingen meer beschikbaar en er is dus geen zicht waar het water naartoe gaat. We hebben samen gekeken naar de locaties en aantallen bulkwatermeters (en drukmeters én reduceerventielen) die nodig zijn om weer in de ‘drivers seat’ te kunnen komen. Daarnaast hebben we geprobeerd Kampala Water te stimuleren om beter met de gemeente te (gaan) samenwerken. Nu wordt er vooral langs elkaar heen gewerkt.

Mijn voorbereiding

Voor mijn vertrek naar Uganda had ik regelmatig contact met Project Manager Martin Nijsse. Ook is er gezamenlijk overleg geweest met collega STE’s, zoals mijn Evides-collega Timo van Langen, die zich bezig houdt met het hydraulisch advies. Na zo’n lange tijd was het ontzettend fijn om voor VEI weer weg te gaan, eindelijk kan het weer! In maart 2020 kwam ik nog maar net op tijd terug uit Ethiopië. Ik mistte in Nairobi een aansluitende vlucht naar Amsterdam door de opkomende Covid-maatregelen en had het gevoel dat alles achter mij op slot ging. Ik ben al sinds 2007 actief voor VEI. Het was erg jammer dat dit de afgelopen twee jaar niet kon omdat het mij elke keer weer nieuwe energie geeft. Ik vind het belangrijk om me te committeren aan een project dus ik blijf nu vanuit Nederland graag betrokken op afstand en kom meerdere keren terug als dit nodig is en gevraagd wordt. Ik geloof dat (mijn) langdurige inzet op één project meer impact heeft dan eenmalig zoveel mogelijk verschillende projecten te bedienen.

Wat neem je mee terug naar je huidige werk?

Als STE wordt je vaak op basis van je expertise gevraagd, maar ik de praktijk ben je vaak veel breder bezig. Daar leer je elke keer weer van. Ook om weer eens ‘hands on‘ bezig te zijn vergt het ophalen van kennis die je soms lang niet hebt toegepast. Dat houdt je scherp. Daarnaast werk je in andere culturen met andere omgangsvormen en is zelfredzaamheid onmisbaar. Dat verrijkt je. Ook loopt elke missie, hoe goed gepland ook, altijd anders dan gedacht. Als je nog niet relaxed was van nature dan wordt je dat wel….