Cor Lievers – Hoofd Onderhoud Distributie bij Waterbedrijf Groningen

Cor Lievers - Waterbedrijf Groningen: "Ik vind het prachtig om te zien hoe culturen en mensen werken en daarvan te leren."

Ik ging meerdere keren voor VEI op missie naar onder meer Ghana, Turkije, Kenia en de Filipijnen. Van 2006 tot 2010 deed ik een long-term missie en woonde ik samen met mijn gezin in Ghana. Ik mocht werken aan een een geweldig project: we deden het management voor het nationale waterbedrijf. We hadden daar 8 miljoen klanten en 3.000 man lokale staf en ik was daar verantwoordelijk voor de financiële afdeling van Non Revenue Water. Op het moment dat we in Ghana woonden, waren mijn kinderen jong. Het was een rollercoaster met heftige, maar ook hele mooie momenten om als gezin in Ghana te wonen, en achteraf zijn we heel blij dat we dat gedaan hebben. Tien jaar nadat we weer terug waren in Nederland, ben ik via het WaterWorX-programma teruggekeerd naar Ghana voor een korte missie. Ik vond het best spannend om 10 jaar later weer terug te komen en te zien wat er nog stond en wat de impact was geweest van mijn tijd daar. Het was een groot feest om weer terug te zijn. Ik kende daar heel veel mensen binnen het bedrijf en had blijkbaar toch wel wat impact gemaakt. Dat was prachtig om te zien.”

“Binnen ons project hebben we veel gebruik gemaakt van de digitale ontwikkelingen. Toen we in 2006 begonnen, moesten we de financiële gegevens overtypen vanaf een stapel papieren. We bespraken toen tijdens managementbesprekingen cijfers van een jaar geleden. Toen ik in 2010 wegging, kregen we alle cijfers digitaal binnen in standaard formats en bespraken toen de cijfers van de maand ervoor. Dan kan je natuurlijk meer sturing geven en inzicht krijgen. Dat heeft meer impact. In dezelfde tijd dat mijn project plaatsvond, begonnen we ook met Water for Life met het boren van putten en het toegang geven tot schoon drinkwater. In ons project hadden we de opdracht om de waterverliezen terug te brengen zodat er meer water voor de mensen beschikbaar zou zijn. Een verschil in lekverliezen maak je niet in één maand en de impact is ook niet direct te zien. Maar juist door de Water for Life projecten konden we laten zien dat we kleinschalig toch al stappen aan het maken waren.”

“In Ghana zijn geweldige uitdagingen en moeilijke omstandigheden. Ik heb echt respect voor wat de mensen daar allemaal voor elkaar krijgen. In 2006 was mijn motivatie om een langdurig project in Ghana te gaan doen wat me een enorme uitdaging leek. Ik kon managementervaring opdoen in het buitenland en onderzoeken hoe ik daar zaken aan de praat krijg. Hoe zorg ik dat het gaat bewegen? Hoe zorg ik ervoor dat het anders wordt? Mijn reden om terug te blijven komen, is dat ik het heel mooi vind om verschillende culturen te zien en ervaren, maar ze vooral ook te begrijpen. Ik vind het prachtig om te zien hoe culturen en mensen werken en daarvan te leren. Ik heb met de jaren geleerd om het Nederlandse wijsvingertje vaker achterwege te laten en meer te observeren en beschouwen. Ik zie dat we daar echt het verschil kunnen maken en dat onze projecten effectief zijn. Ook toen ik na 10 jaar weer terugkeerde en de projecten zag, was ik blij verrast om te zien hoe alles erbij stond en gebruikt werd. Onze projecten zijn daarmee heel duurzaam en hebben lokaal veel impact.”