Philippines Pampanga Arsenic Support

  • Philippines
  • Philippine Association of Water Districts (PAWD)
  • Finished

Beperking van de grondwaterarsenicumverontreiniging in de regio's Pampanga en Bataan

De regio Pampanga ligt in het centrale gebied van het eiland Luzon, Filippijnen. Het ligt ongeveer 130 km ten noorden van Manilla, maakt deel uit van het stroomgebied van de Manilla Bay en is belangrijk voor landbouw, visserij, toerisme en handel. De centrale regering verplaatst haar departementen naar New Clark Town, dat in Pampanga ligt, en de regio wordt bediend door Clark International Airport. Er wonen ongeveer 1 miljoen mensen in de regio, waarvan 50% is aangesloten op grondwater uit diepe putten van openbare waterdistricten; de rest gebruikt ondiepe gemeenschappelijke putten of is aangesloten op kleine particuliere bedrijven.
In Pampanga bevindt zich ook de berg Pinatubo. In 1991 barstte deze naar schatting 10.000.000.000 ton magma en 20.000.000 ton SO2 uit, waardoor enorme hoeveelheden mineralen en giftige metalen, waaronder arsenicum, aan de oppervlakte kwamen. Dit is slechts een van de vele uitbarstingen in de geologische geschiedenis van Luzon waarbij met arsenicum vervuild gesteente / lahar in het milieu terechtkwam.
In 2014 werden de eerste gevallen van arsenicumgerelateerde gezondheidssymptomen vastgesteld door het regionale ministerie van volksgezondheid van Pampanga in de steden Lubao en Guagua. De oorzaak werd vastgesteld als arsenicumverontreiniging in het drinkwater. Er was op dat moment een Nederlandse regeringsdelegatie in de Filippijnen, en het DoH verzocht Nederland om bijstand bij de bestrijding van het arseenprobleem.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Patrick Egan, Resident Project Manager in Cebu, Filippijnen.
patrick.egan@vei.nl

Project afgerond
Patrick Egan

Other projects