Filipijnen - Cagayan de Oro City Water District (COWD)

Op 1 augustus 1973 werd het Cagayan de Oro City Water District (COWD) gevormd als het eerste waterdistrict van het land. Het kreeg op 4 januari 1974 door de Local Water Utilities Administration (LWUA) het voorwaardelijke certificaatconformiteit (CCC) nr. 001. COWD werd geboren als een zelfvoorzienende, quasi-openbare entiteit met de implementatie van de Provinciale Water Utilities Act van 1973 of PD 198, die de waterdistricten landelijk creëerde. Onder de sterke leiding van zijn eerste en briljante algemeen directeur, Engr. Ernesto B. San Juan, COWD, was ondanks zijn onafhankelijkheid in staat om zichzelf van bijna nul te transformeren tot een organisatie gekleed in efficiëntie, competentie, geloofwaardigheid en succes.

COWD begon met slechts 3.500 serviceverbindingen toen het in 1973 het beheer overnam van de ter ziele gegane NAWASA of het City Waterworks System. Dit werd verwacht op basis van een gemiddelde waterproductie van slechts 12.200 kubieke meter per dag die via transmissielijnen naar de consumenten werd gedistribueerd, slechts 39 kilometer. lang. Kortom, in 44 jaar is COWD ongeveer 26 keer meer gegroeid in serviceaansluitingen, 10 keer meer in waterproductie en maar liefst 12 keer meer in pijplijnlengte.

Het veilige drinkwater dat COWD aan het publiek bedient, is afkomstig van achtentwintig (28) putten die zijn verdeeld in de zes (6) putvelden in Macasandig, Balulang, Calaanan, Bugo, Tablon en Agusan. Er is één bron in Malasag. De belangrijkste productiefaciliteiten omvatten drie (3) grote boosterpompstations en acht (8) reservoirs. Sinds juni 2017 heeft COWD al meer dan 92.847 serviceverbindingen. Het verzorgingsgebied is verspreid over de stad en de gemeente Opol.

Adriaan Ruijmschoot