Malawi - Blantyre Water Board (BWB)

Blantyre Water Board is een parastatale organisatie die is opgericht onder de Malawi Water Works Act No. 17 van 1995 om drinkbaar water te leveren voor commercieel, industrieel, institutioneel en huishoudelijk gebruik in het voorzieningsgebied van de stad Blantyre en de omliggende gebieden. De missie is om betrouwbare en betaalbare watervoorziening te bieden aan klanten en tegelijkertijd effectief bij te dragen aan de ontwikkeling van de nationale economie en het behoud van het milieu. 

Op dit moment levert het bestuur water aan ongeveer 1,4 miljoen mensen binnen het voorzieningsgebied, dat de stad en andere gebieden zoals Bvumbwe, Chileka, Lunzu, Chiradzulu, Limbe en Mapanga omvat.
BWB haalt zijn water uit de Shire rivier (een uitmonding van het Malawimeer) bij Walker's Ferry, ongeveer 40 kilometer verderop en 800 meter onder de stad Blantyre. Als belangrijkste waterzuiveringsinstallatie van BWB produceert deze momenteel 96 miljoen liter per dag, dat is 95% van de totale waterproductie. De rest wordt geproduceerd uit Mudi dam en boorgaten. 

Met de voltooiing van het nieuwe waterbronproject van Likhubula in Mulanje zou de productie van Walkers Ferry moeten zijn gedaald tot 79% van de totale productie. De Mudi dam produceert momenteel 5 miljoen liter per dag en er werd verwacht dat de Likhubula bron 20 miljoen liter per dag zou produceren.
Robert Hanjahanja werd in september 2021 aangesteld als CEO van BWB en hij heeft eerder gewerkt bij het Ministerie van Werken en Voorraden als Water Engineer, Canadian Physicians for Aid and Relief als Water and Sanitation Coordinator, LWB als DTS, Habitat for Humanity als Country Director, USAID- SUWASA in Kenia als Utility Specialist, SRWB als CEO, Ministerie van Irrigatie en Waterontwikkeling als Chief Director en USAID-EWASH in Nigeria als Deputy Chief of Party.