De Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Rwanda bezoekt het SCALE-project

16-11-2021

Op 12 november 2021 bezocht een delegatie van de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Rwanda het 'Sustainable Water Fund Project Scaling Universal Access to Safe and Climate Resilient Water Services in Rwanda, met focus op Small Towns (SCALE)'. Het doel van het bezoek was om de voortgang te zien van de implementatie van de interventies van het project.

Een van de bezochte activiteiten is een verbeterd systeem voor het opvangen van regenwater (RWH), aangelegd bij GS Rutoma. Dit schema is uitgerust met een waterbehandelingsoplossing waarmee een deel van het water voor drinkdoeleinden kan worden gebruikt. De waarnemend directeur van de school sprak zijn grote waardering uit voor het project voor het verstrekken van toegang tot veilig, schoon en duurzaam water. Ze verklaarde dat de school niet is aangesloten op het leidingwaternetwerk van WASAC en daarom kochten ze vroeger minstens 1200 liter water per dag om te drinken, wat duur en onhoudbaar was. Dit RWH-schemaontwerp is daarmee kosteneffectief, duurzaam en zorgt voor veilig drinkwater.

Ook werd een prepaid watermeter bezocht die op een openbare kraan is geïnstalleerd. Dit type meter wordt ook wel “Water ATM” genoemd omdat hij in staat is om water te verstrekken met behulp van een tag zonder tussenkomst van een kioskoperator. De delegatie hoorde van de bewoners de meerwaarde van de “Water ATM”, namelijk dat ze nu 24/7 water kunnen halen en zo de wachtrijen verminderen.

De delegatie werd ook geïnformeerd over de voortgang van andere onderdelen van het project, waar tot nu toe 62.765 mensen toegang tot water hebben gekregen, wat bijdraagt ​​aan de SDG6-doelstellingen, NRW aanzienlijk is verminderd, WASAC-personeel is opgeleid in het waterveiligheidsplan en een benchmarkingkader is ontwikkeld voor het opschalen van beste praktijken.

Het bezoek werd afgesloten met een bijeenkomst van de lokale overheid van het Rwamagana-district, een van de belanghebbenden van het project. Namens het district sprak de waarnemend burgemeester zijn waardering uit voor het werk van het project, te midden van de COVID-19-pandemie.