Filippijnen - Inhuldiging van het Pro-people Project in Toledo

12-08-2021

Toledo City Water District (TCWD), in samenwerking met VEI via de Performance Enhancement Water Utilities Philippines (PEWUP), heeft het 'Pro-people Water Supply Project' formeel ingehuldigd op 30 juli in de Barangay Santo Niño Covered Court in Toledo City, 2021. De inhuldiging werd bijgewoond door de burgemeester samen met de gemeenteraad, PEWUP-medewerkers, de raad van bestuur van TCWD, vertegenwoordigers van de Barangay-raad van de ontvangende barangays en vertegenwoordigers van de school.
 
Een van de doelstellingen van het partnerschap is om de minder bevoorrechten van Toledo toegang te geven tot water, waar de eerste fase van het project de noordelijke sectie van de stad Toledo identificeerde, waar 9.320 mensen uit Barangays Dumlog, Talavera, Calong-calong, Matab-ang, en Santo Niño voordeel hebben van het project. De minder bevoorrechte families vertrouwen op bronnen en gegraven putten voor drinkwater en huishoudelijk gebruik. Sommige huishoudens kopen water bij waterventers, wat duurder is dan het minimum maandbedrag van Php 156,00 (€ 2,60) voor 10 m³ verbruik. De families verlangden naar water van TCWD direct bij hun huizen en om te genieten van het armoedebestrijdingsprogramma van het stadsbestuur, waar de minimale maandelijkse bijdrage wordt gesubsidieerd. Aan de andere kant blijven diarreegevallen door de jaren heen een van de belangrijkste oorzaken van ziekenhuisopname in het Toledo City General Hospital, die kan worden toegeschreven aan besmet water.

Naast de huishoudens komen ook 5 openbare basisscholen in aanmerking voor het project, namelijk Dumlog Elementary School, Talavera Elementary School, Calong-calong Elementary School, Matab-ang Elementary School en Mainggit Elementary School. Problemen met onvoldoende water in de hele schoolomgeving worden ervaren. Met name klaslokalen, toiletten en wasruimtes hebben beperkte tot geen watervoorziening. De scholen hebben wel het regenwatertankprogramma, maar het verzamelde water is niet genoeg, vooral tijdens het droge seizoen. De scholen besluiten om drinkwater van particuliere verkopers te kopen, een aantal comfortkamers te sluiten die niet over het water kunnen worden bereikt, of studenten te vragen water te halen uit onbetrouwbare waterbronnen. De situatie belemmert de studenten om WASH te oefenen en te genieten van het gebruik van water voor schoolactiviteiten.
 
In het besef van deze situatie is er een strategie ontwikkeld zodat mensen toegang hebben tot water. Het reguliere aansluittarief voor een huisaansluiting is Php 3.800 (€ 63,33). De initiële kosten die hiermee gepaard gaan, zijn de belangrijkste reden voor het arme gezin om niet verbonden te zijn met TCWD, aangezien deze gezinnen het zich niet kunnen veroorloven. Via het Pro-people Project wordt de klant aangesloten via een promoprogramma waarbij Php 2.600,00 (€ 43,33), inclusief de watermeter en fittingen onder de service-aansluitvergoeding, wordt gesubsidieerd. Leidingen inclusief zandbedding, materialen voor clustering van watermeters en materialen na de meter worden ook gesubsidieerd. De begunstigde is alleen verplicht om Php 1.200,00 (€ 20,00) te betalen in één (1) jaar tegen Php 100,00 (€ 1,67) maandelijkse afschrijving.

Voor de scholen zijn de bestaande distributieleidingen allemaal opgewaardeerd met de juiste maat HDPE-leiding, waardoor het water de hele omgeving van de school kan bereiken. Omdat de Calong-calong Elementary School bijzonder hoog ligt, werden een stortbak of een opvangbak, een waterpomp en een stalen tank geïnstalleerd om de verhoogde schoolgebouwen te bereiken en zo constant van water te voorzien. Washlets werden ofwel gebouwd of gerepareerd om de studentenpopulatie goed te dienen. TCWD zal de schoolbeheerders ook helpen bij het ontwerpen van een distributieleidingnetwerk, vooral wanneer er een nieuwe infrastructuur zoals een schoolgebouw of een comfortruimte wordt gebouwd. DepEd kent een jaarlijks budget toe aan de scholen voor waterrekeningen. De betalingen aan TCWD voor waterverbruik worden dus al ondersteund.
 
Met financiering van VEI is er 4,96 km distributielijn aangelegd. Aan de andere kant is er een extra dompelpomp van 25 pk met besturing geïnstalleerd om de toekomstige vraag naar water te ondersteunen, afgezien van de begunstigden van dit project. Voorheen waren er slechts twee 25 pk dompelpompen bij Mainggit Pump Station met een gemiddeld debiet van 19 lps elk. De springkast is verbeterd samen met de installatie van de chloorset. Om ervoor te zorgen dat er voldoende water uit de Mainggit-bron Barangays Calong-calong, Talavera en Dumlog bereikt, is een boosterpomp met een VFD-controller en een stroomsnelheid van 8 lps geïnstalleerd in Sitio Canjuntic, Barangay Calong-calong.
 
Het Pro-people-project wordt een instrument in de strijd tegen de pandemie, aangezien WASH thuis en op school wordt gepromoot. Water speelt een grote rol in hun dagelijkse activiteiten. De begunstigden vertegenwoordigd door zowel de barangay-raad als de schoolvertegenwoordigers spraken hun dankbaarheid uit omdat ze getuigen zijn van de grote behoefte aan water in hun respectieve barangays. 

Afbeelding 1: Engr Ralph Abella van TCWD en April Raine Lavides van PEWUP inspecteerden het voltooide project in Matab-ang Elementary School. Studenten hebben functionele washlets.

Afbeelding 2: De gemeenteraad van Toledo onder leiding van burgemeester Joie Perales, PEWUP-projectmanager Carl Kamstra en de raad van bestuur van TCWD onder leiding van Engr. Oscar Reyes en TCWD General Manager Edgardo Nicolas leidden de symbolische opening van de kraan om de inhuldiging van het Pro-people Project te markeren.