Filippijnen - COWD, VEI en PAWD's masterclass 'Emergency Response Planning for Water Districts'

09-06-2021

In april en mei 2021 hebben het Cagayan de Oro Water District (COWD) en VEI gezamenlijk een masterclass gefaciliteerd over "Emergency Reponse Planning (ERP) for Water Districts". De online masterclass werd georganiseerd in een gezamenlijke inspanning van VEI's 3 projecten in de Filippijnen: de FDW-projecten in Cagayan de Oro en Cebu, en het WaterWorX-project PEWUP. 106 waterdistricten uit de hele Filipijnen hebben zich aangemeld om het webinar bij te wonen.

De doelen van de masterclass waren:

  1. Bied theoretische begeleiding en praktische tips om een ‚Äč‚Äčklimaatramp ERP te formuleren, up-to-date te houden en personeel te trainen in het gebruik ervan.
  2. Leg uit hoe een kwetsbaarheidsbeoordeling moet worden uitgevoerd, die wordt ingevoerd in de ERP.
  3. Maak Water Districts vertrouwd met hoe het ERP werkt tijdens een ramp.
  4. Leer van de ervaringen van andere Filippijnse Waterdistricten met rampen en met het opstellen van ERP's.

De ERP-masterclass bestond uit 4 webinars, die plaatsvonden tussen 28 april en 26 mei 2021. Tussen de webinars door werden de deelnemers uitgedaagd om huiswerkopdrachten te maken die betrekking hadden op hun eigen watersysteem en kregen ze feedback van de begeleiders. Er waren 6 sprekers van COWD, één van VEI en één van Evides. Tijdens de Masterclass verwezen de sprekers naar de ervaringen van COWD met ernstige overstromingen Sendong (2011) en Vinta (2017), en hoe COWD's ERP zich ontwikkelde, gebruikmakend van de USAID's "Toolkit for Climate Resilient Water Utilities", die kan worden gedownload via:

https://www.climatelinks.org/resources/toolkit-climate-resilient-water-utility-operations

Als resultaat van de ERP Masterclass zijn tal van deelnemende Water Districs begonnen met het updaten van hun ERP's en Disaster Risk Reduction Management Plans (DRRMP's). Een Water District in Luzon ontwierp zelfs een gloednieuw ERP. Deze ERP's zullen de watervoorzieningssector van de Filipijnen helpen om beter voorbereid, proactiever en veerkrachtiger te zijn wanneer zich rampen voordoen.

Zoals de COWD General Manager het stelt: "Onze ervaring is een verhaal dat iedereen moet vertellen om te geloven dat EEN GOED PLAN DE BESTE ROUTE NAAR HERSTEL IS..."