State Minister of Water & Energy Dr. Abreha Adugna & Netherlands Embassy Rep visited VEI-led project

30-03-2022

Op 21 maart 2022 bezochten staatsminister Dr. Abraha Adugna, Ministerie van Water en Energie, en de Nederlandse Ambassade Rep. in Addis Abeba 1e Secretaris, Senior Beleidsmedewerker Water, Jelmer van Veen, het water- en bodembeschermingsgebied rond het Dire waterreservoir. Het doel van het bezoek was om de uitvoering van bodem- en waterbeschermingsactiviteiten in het kader van het IWRM4WASH-project onder leiding van VEI te observeren. De water- en bodembeschermingsactiviteiten worden uitgevoerd om het dichtslibben van de twee grootste dammen van de Addis Ababa Water and Sewerage Authority (AAWSA) te voorkomen en om de levensomstandigheden van de gemeenschap rond het reservoir te verbeteren en de gemeenschap WASH-faciliteiten te bieden. 

Het bezoek begon met een korte briefing van het VEI-team over de ontwikkeling van het gebied en de vooruitgang die wordt geboekt. Dit hielp de bezoekers de evolutie van het project te begrijpen, te beginnen bij het begin. Staatsminister Dr. Abreha was getuige van levendige en energieke activiteiten van de gemeenschappen die op het projectterrein plaatsvinden. Na het veldbezoek werd een bezoek gebracht aan het boomzaailingterrein, dat door de gemeenschap was voorbereid om de terrassen te helpen onderhouden en fruitbomen te planten die een bijdrage leveren aan het levensonderhoud.

De gasten waren onder de indruk van het bezoek, de gemeenschap had nog meer verrassing voor hen geïnstalleerd! De gemeenschap vierde hun aankomst met een koffieceremonie, waarbij de ouderen het evenement zegenden. De bezoekers waren onder de indruk van de gastvrijheid en betuigden hun respect en vriendelijkheid. Met een feestelijke entree verzamelden de vaders, moeders en kinderen van de gemeenschap zich rond de ruimte, om hun waardering te tonen. Om hun persoonlijke perspectieven te delen, hielden de vertegenwoordigers hun toespraken, nadat de oudsten van de gemeenschap hun zegeningen in hun eigen moedertaal hadden uitgesproken. 

"Namens deze gemeenschap heet ik Z.E. Staatsminister Dr. Abreha en alle vertegenwoordigers van harte welkom in onze gemeenschap. Wij zijn verheugd over deze belangrijke en doeltreffende actie ten behoeve van onze kleine gemeenschap, en hopen dat wij dit soort bezoeken gedurende de gehele looptijd van dit project zullen zien. Ik wil de gemeenschap er ook aan herinneren dit project als hun eigen project te beschouwen, dat zal helpen hun levensonderhoud te verbeteren. U zult uw landbouwgrond beter kunnen bewerken en nog betere oogsten hebben. Luister daarom alstublieft naar de begeleiding van de leiders van het VEI-team en de rest van de teams die hier zijn om u te ondersteunen", aldus de heer Ashene, hoofdadministrateur van Berek Woreda.

"Dank u voor het gebruikelijke warme welkom en de zegeningen van de ouderen! Sinds ik voet aan wal heb gezet op deze plek, heb ik alleen maar uw liefde, vriendelijkheid en steun ervaren tijdens alle eerdere bezoeken aan deze projectlocatie. Ik wil ook u, Dr. Abreha, bedanken voor uw aanwezigheid bij dit evenement, evenals alle regeringsfunctionarissen en leiders van het VEI-project ter plaatse. Ik wil ook de belangrijkste belanghebbenden bij dit project AAWSA, Oromia Water and Energy Development Bureau en de Nederlandse Ambassade in Addis Abeba bedanken dat zij dit mogelijk hebben gemaakt.

VEI werkt op hoger niveau, met meerdere belanghebbenden om de noodzakelijke voorwaarden voor verandering te scheppen. Om de institutionele verandering op het niveau van de lokale gemeenschap aan te vullen, zal het project WASH-initiatieven ondersteunen, samen met de IWRM-interventie, met als doel zowel IWRM en alternatieve middelen van bestaan op lokaal niveau te demonstreren als vertrouwen en capaciteit op te bouwen. Wij zullen u ondersteunen bij het planten van fruitbomen en brandhoutsoorten om zowel land- en rivieroeverherstel als voordelen voor het levensonderhoud te combineren. Binnenkort wordt een kleine gemetselde dam buiten de rivieroever hersteld om water op te vangen voor kleinschalige irrigatie, gewassen voor het droge seizoen en water voor uw vee. Bovendien wordt momenteel gewerkt aan de bouw en/of het herstel van waterputten in uw dorp. VEI is meer dan blij om altijd terug te komen en te ondersteunen om te zien dat uw levens ten goede veranderen", aldus Daniel Truneh, VEI-vertegenwoordiger in Ethiopië.

"Ik ben erg dankbaar en nederig door het warme welkom. Het is echt opmerkelijk om te zien hoe een kleine gemeenschap als de uwe de koe bij de hoorn vat en hard werkt om met eigen handen veranderingen teweeg te brengen. Ondersteunende organisaties zoals VEI en de Ambassade van Nederland in Addis Abeba zijn goede voorbeelden van het maken van een verschil van onderop. Ik ben verheugd over de energie, de geestdrift en de snelheid waarmee u werkt. De resultaten zijn zichtbaar en bewonderenswaardig.

Ik beschouw de benadering van VEI als een nieuwe weg voorwaarts voor het operationaliseren van IWRM als een adaptieve strategie voor verandering, waarbij vier basisstrategieën worden gecombineerd: Ten eerste, beleids- en strategiebepaling op hoog niveau om, via dialoog en onderhandeling tussen de belangrijkste sectoren en belanghebbenden, overeengekomen prioriteiten en doelstellingen op hoog niveau voor de ontwikkeling en het beheer van waterreserves tot stand te brengen. Dit schept de middelen voor sectoren en belanghebbenden om samen te komen om te onderhandelen en dynamisch te werken aan integratie, geleid door een strategie op hoog niveau maar gericht op actie.  Ten tweede houdt VEI zich bezig met pragmatische probleemoplossing als aanvulling op de strategiebepaling, om te voldoen aan de prioriteiten van belanghebbenden op alle niveaus, bijvoorbeeld met betrekking tot lokale waterdiensten, waterinfrastructuur of ecosysteem- en landschapsherstel, verbetering van het levensonderhoud van gemeenschappen en de levering van WASH-diensten. Dit levert in een vroeg stadium resultaten op, stelt belanghebbenden in staat actie te ondernemen en versterkt hervormingsprocessen op hoger niveau. Ten derde zijn er werkingsmechanismen die een brug slaan tussen het bepalen van strategieën en het oplossen van problemen. Ten vierde wil het ministerie, naast de overdracht van technologie en beleidsvorming, de voortgangsbewaking en het bereiken van doelen ondersteunen, gegevens en informatie leveren en mobiliseren die transparantie, vertrouwen en verantwoording opbouwen.

Dit project illustreert hoe gemeenschappen die op zoek zijn naar verandering, wanneer ze de juiste soort steun krijgen, het verschil kunnen maken. Op weg naar deze plek heb ik benedenstroomse gemeenschappen, geïnspireerd door uw activiteiten, zien werken aan bodem- en waterbehoud. Een duidelijk geval van impact en zeer inspirerend. Het ministerie zal nauw met u, VEI en de Nederlandse ambassade in Addis Abeba samenwerken om technologieën en beheersstrategieën die in andere gebieden zijn getest, aan te passen aan uw specifieke situatie in het stroomgebied en om ze met succes toe te passen. Dit om de overdraagbaarheid van de technologieën en methoden te garanderen. Ga dus alstublieft door met uw harde werk, en wanneer u steun nodig heeft, zal het ministerie aan uw zijde staan," merkte staatsminister Dr. Abraha Adugna op.

"Dank u voor de hartelijke ontvangst, de vraag naar water, voor landbouw, drinkwater en industrie, overstijgt al jaren meer en meer het wateraanbod. De gebruiksconflicten die het gevolg zijn van een inconsistente en ondoorzichtige toewijzing van water, kunnen tot een geschil leiden. Het is daarom prijzenswaardig dat VEI en zijn partners, AAWSA en Oromia Water and Energy Development Bureau dit project inzake geïntegreerd waterbeheer hebben gelanceerd, met als doel duurzaam waterbeheer voor het stroomgebied van Dire te ontwikkelen en de levensomstandigheden van de gemeenschap te verbeteren, en WASH-diensten te verlenen. Er moeten lessen worden geleerd en gebruikt om IWRM te operationaliseren en de vooruitgang te versnellen. Als er een lakmoesproef is voor de doeltreffendheid van IWRM, dan is het dat IWRM moet leiden tot verandering. IWB moet verandering in waterbeheer in complexe sociale en politieke contexten beheersbaar maken.

Tenslotte, de laatste keer dat ik hier was, vertelde de heer Solomon (leider van het VEI-team) ons, dat hij aan de terrassen zou gaan werken", persoonlijk dacht ik, ik zal met de twee weken verschil wel één of de helft klaar zien. Ik was verrast toen ik zag dat er al zes terrasbedden klaar waren! Ik ben erg blij te zien dat de gemeenschappen hun lot in eigen handen nemen en dat VEI de uitvoering in goede banen leidt", aldus Jelmer van Veen, 1e secretaris, Senior Beleidsmedewerker Water. 

Nebiyu Getachew (PM) briefs, State Minister Dr. Abraha Adugna and Strategic adviser of the Netherlands Embassy, Wim Klaassen.