Bouwen aan rampenbestendigheid op lokaal niveau – Filipijnen en het Nederlandse Rode Kruis

23-11-2021

In een rampgevoelig land als de Filippijnen is capaciteitsopbouw in Disaster Risk Reduction (DRR) onontbeerlijk. Dit geldt niet alleen op nationaal en stedelijk niveau: lokale DRR-capaciteit kan net zo cruciaal zijn. De community kent de lokale situatie het beste en heeft de kortste reactietijden.

In Cagayan de Oro City werkt het Filipijnse Rode Kruis samen met 5 barangays (lokale overheden) om personeel en vrijwilligers op te leiden in DRR. Een belangrijke stap hierin is het uitvoeren van een “Kwetsbaarheidstoets (VCA)”, zoals toegelicht in dit artikel. Via een reeks workshops en trainingen worden de barangay en haar bevolking in detail in kaart gebracht, potentiële dreigingen en rampenrisico's geïdentificeerd en reactievermogen bevestigd. De participatieve benadering zorgt ervoor dat leden een diepgaand inzicht krijgen in de risico's en beperkende maatregelen die beschikbaar zijn, en het identificeren van hiaten in de benodigde apparatuur of capaciteit voordat de ramp toeslaat.

Het Filipijnse Rode Kruis voert dit werk uit in samenwerking met het Nederlandse Rode Kruis, VEI en het Cagayan de Oro Water District als onderdeel van het Ridge to Coast, Rain to Tap project.