Jaarlijkse conferentie 'ZAWAFE' in Lusaka, Zambia

28-07-2022

door Project Manager Leo Meijer

De Zambiaanse watersector heeft een jaarlijkse conferentie genaamd 'ZAWAFE'. Deze conferentie vond dit jaar plaats op 14 en 15 juli (samenvallend met de conferentie van de Afrikaanse Unie) in Lusaka. 4 medewerkers van Nkana Water Supply and Sanitation Company Limited presenteerden de voortgang op het gebied van NRW-reductie, digitalisering van de klantenservice, de impact van de service-interventies in Chipata en Mulenga-compounds en de digitale toekomst voor de waterkiosk. Ze hadden uitstekende presentaties waarin resultaten werden gedeeld van activiteiten uitgevoerd onder WaterWorX fase 1. Ze deden dit op eigen initiatief en met minimale instructie van mij, als projectmanager. Het is zeer de moeite waard om te zien dat de samenwerking een samenwerking wordt met het ontvangende bedrijf aan het roer. 

Zambia Water Investeringsprogramma (ZIP)
Aansluitend bij de 'gewone' conferentie was er op zaterdag 16 juli een openbare aankondiging van de Zambiaanse president. President Hakainde Hichilema heeft het Zambia Water Investment Program publiekelijk aangekondigd. Dit programma is geworteld in initiatieven van de Afrikaanse Unie en ondersteund door de samenwerking met het International High-Level Panel on Water Investments for Africa (met premier Mark Rutte als covoorzitter). De aankondigingen vonden plaats in fysieke aanwezigheid van verschillende ministers van Zambiaanse regering, hoge vertegenwoordigers van de Afrikaanse Unie en een virtuele bijdrage (opgenomen bericht) van de Nederlandse premier. Het investeringsprogramma schetst de beleidsagenda van de Zambiaanse regering voor investeringen in waterinfrastructuur tot 2030 (UN SDG's). Het schetst 5,75 miljard USD aan investeringen in waterinfrastructuur (hardware en ontwikkeling van vaardigheden) voor de komende 8 jaar. De Zambiaanse regering financiert 20% van dit programma uit haar budget. De resterende 80% moet komen van gecommitteerde ODA-begrotingssteun en specifieke, aanvullende programma's (die zwaar leunen op klimaatfinanciering). https://aipwater.org/multi-billion-water-investment-programme-launched-in-zambia/

De EU-delegatie in Zambia is, in lijn met dit programma, al bezig met het ontwikkelen van een eigen 100 miljoen euro programma voor investeringen in water en energie. 3 van de 4 Zambiaanse partners zullen deelnemen aan dit programma, dat naar verwachting volgend jaar van start gaat. VEI heeft de Nederlandse Ambassade gevraagd om ook deel te nemen aan dit initiatief, zodat wij een bijdrage kunnen leveren/beïnvloeden aan dit programma en een claim van 'indirecte SDG6' voor de WaterWorX fase 2 SDG6 telling kunnen onderbouwen. Deze verschillende initiatieven laten een serieuze, positieve beweging zien in de gunstige omgeving voor de Zambiaanse waterbedrijven. Natuurlijk zijn deze initiatieven nooit perfect en is er nog veel werk aan de winkel. Voor het WWX-project bieden deze initiatiefnemers een goed kader (en een springplank) voor toekomstige bijdragen en betrokkenheid bij het verbeteren van de investeringsvooruitzichten voor Zambia. We moeten nu de verschillende donoren en (ontwikkelings)banken motiveren om hun inzet en programma's in Zambia te vernieuwen. En ondertussen gaan we samen met de Zambiaanse nutspartners masterplannen en investeringsvoorstellen ontwikkelen om in te spelen op deze positieve ontwikkelingen.