Bangladesh Dhaka WOP1 and 2

  • Bangladesh - Dhaka WASA (DWASA)
  • 31-12-2026

De WOP met Dhaka WASA is nieuw voor WaterWorX, maar bouwt voort op een doorlopend Water Operators Partnership met VEI dat in 2013 begon in twee opeenvolgende fasen, WOP1 (2013-2016) en WOP2 (2017-2021). Beide fasen werden mede gefinancierd door de Nederlandse Ambassade in Dhaka.

Om de opname van deze infrastructurele investeringen door DWASA te ondersteunen, hebben DWASA & VEI zich in 2012 aangesloten bij het eerste Water Operator Partnership (WOP1). Tijdens WOP1 is een start gemaakt met de aanleg van het DMA-netwerk binnen de 11 MODS-zones van Dhaka WASA . De implementatieactiviteiten van WOP1 waren alleen gericht op 3 DMA's in MODS Zone 5 en het project werd in 2017 voltooid.

DWASA & VEI zijn in 2017 toegetreden tot het tweede Water Operators Partnership (WOP2) met een focus op duurzaam beheer van het nieuw aangelegde netwerk. Op dat moment heeft DWASA al 53 DMA's in de 11 MODS-zones in gebruik genomen op basis van het werk dat in WOP1 is gedaan. De implementatieactiviteiten van WOP2 waren gericht op 6 DMA's in MODS-zones 3, 4 en 10, met als algemene doelstelling om de operationele prestaties en beheerscapaciteiten van DWASA te verbeteren, en om DWASA te ondersteunen bij het bijdragen aan duurzame levering van waterdiensten aan het publiek, met inbegrip van lage -inkomensgemeenschappen, door verbetering van DMA-operaties. WOP2 was gericht op het verhogen van de prestaties, het verbeteren van de bedrijfsvoering en het verminderen van systeemverlies, en het vergroten van de algehele capaciteit van DWASA.

De cruciale toewijzing van de WWX Fase 2 WOP met Dhaka WASA is niet om nieuwe investeringen te identificeren en te ontwikkelen en om investeringsfinanciering te verwerven, maar om de gebouwde infrastructuur in stand te houden. Door beter beheer en betere operationele praktijken te introduceren en deze te institutionaliseren binnen het nutsbedrijf, kan Dhaka WASA de "absorptiecapaciteit" voor zijn groeiende operationele infrastructuur vergroten.

De WWX Fase 2 WOP zal bijdragen aan de duurzaamheid van de infrastructuurinvesteringen van de ADB en de duurzaamheid van de investeringen in de LIC-watervoorziening.

Factsheet Dhaka WOP1

Factsheet Dhaka WOP2

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Boudewijn Sterk, Resident Project Manager in Bangladesh
boudewijn.sterk@vei.nl

Boudewijn Sterk
RPM VEI